Έναρξη της αγωνιστικής περιόδου
ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Έχουμε μόλις μπει στη νέα αγωνιστική σεζόν και μετά από τέσσερις πτήσεις βλέπουμε τα πρώτα προβλήματα να εμφανίζονται ξανά. Όπως κάθε χρόνο, ξεκινάνε τα προβλήματα με τους άνω (μπροστινούς) αεραγωγούς. Αυτο το ονομάζουμε: "dry snot".
Ξηρή μύτη
Στην πραγματικότητα είναι κάποιες φλεγμονές στον ρινικό βλεννογόνο, στους δακρυικούς αγωγούς και τους κόλπους (δευτερεύουσες κοιλότητες). Σε πολλές περιπτώσεις το άνω κενό κλείνει . Συνήθως υπάρχει ένα στύπωμα και θα πρέπει να ανοίγει με μια ελαφριά πίεση στο ράμφος, πιέζοντας προς τα κάτω, κατά το άνοιγμα του ράμματος!
Ενα ακόμα σύνηθες συμπτωμα είναι τα προεξέχοντα πούπουλα γύρο απο τα αυτιά («παχιά κεφάλια»). Σε μεταγενέστερο στάδιο οι μύες των περιστεριών γίνονται μπλε (μπλέ μύες του στήθους) και στεγνώνουν τα φτερά και μύες. Επίσης, χάνετε η όρεξη για προπόνηση και η όρεξη για μπάνιο. Αυτά τα συμπτώματα τα βλεπουμε περισσότερο στα μικρά περιστέρια παρά στα μεγαλύτερα πουλιά και πολύ περισσότερο στα αρσενικά παρά στα θηλυκά. Φυσικά υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους γίνετε αυτό. Τα μεγαλύτερα περιστέρια έχουν επιλεγεί για περισσότερες πτήσεις από τα νεαρά και τα θηλυκά υποφέρουν σημαντικά λιγότερο από ορνιθωση επειδή είναι πολύ πιο ήρεμα στα καλάθια αποστολής γιατης πίστες και δεν «μαλώνουν» μεταξύ τους. Επίσης τα θηλυκά καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια κατά τη μεταφορά τους Εάν τα θηλυκά επιστρέψουν στο σπίτι πολύ καλύτερα από τα αρσενικά, τοτε αυτό σημαίνει ότι υποφέρουν λιγότερο από ορνιθίαση από οτι τα αρσενικά. Πολλοί εκτροφείς δεν βλέπουν ότι η μύτη των ερσενικών τους είναι ξηρή με μύξα και έτσι δεν καταλαβαίνουν γιατί τα αρσενικά τους έχουν πολύ χαμηλή απόδοση στους αγώνες. Συνήθως στην αρχική φάσητης ορνίθωσης έχουν ξηρή μύτη και μύξα, αλλά εξακολουθούν να επιστρέφουν στο σπίτι όλα μαζί σαν ομάδα «αλυσοδεμένα» απλά επιστρέφουν πολύ αργά με αποτέλεσμα να μην μπαίνουν στην βαθμολογία. Εάν δεν κανετε θεραπεία κατά της ορνιθώσεως σε αυτά τα περιστέρια και τα έτσι, συνήθως η κατάστασή τους χειροτερεύει κάθε εβδομάδα. Μέχρι που θα χάσετε τα καλά σας περιστέρια από σχετικά εύκολες πίστες. Συχνά θεωρείται ότι τα περιστέρια σας δεν είναι καλά, αλλά στην πραγματικότητα αυτό το αποτέλεσμα οφείλεται στη μικρή μόλυνση λανθάνουσας ορνιθώσεως.
Ένα καλό κουμάσι
Το κουμάσι παίζει σημαντικό ρόλο σε όλα τα παραπάνω. Πρέπει να είναι στεγνό και ελαφρώς ζεστό. Τα ρεύματα αέρα είναι πολύ κακά για τα περιστέρια και οι περιστερώνες μερικές φορές δεν είναι κατάλληλες για όλες τις καιρικές συνθήκες. Ο αέρας που μπαίνει μέσα είναι εξ ορισμού κρύος οποτε ακόμα και εσείς να ήσασταν περιστέρι σε ένα τέτοιο περιστερώνα, τότε θα είχατε κι εσείς ορνίθωση απο το κρύο. Οι ειδικευμένοι (γιατροί) συχνά λένε «όχι, το κρυολόγημα είναι ένας ιός που είναι μεταδοτικός και αυτό είναι η αιτία που τον κολλάνε όλα τα περιστέρια το κουμασιού». Είναι αλήθεια, αλλά ξεχνούν ότι αυτοί οι ιοί όπως ο ιός του κρυολογήματος στον άνθρωπο, υπάρχουν παντού και ψάχνους κάποιον αδύναμο οργανισμό για να ενεργοποιηθούνε μέσα του. Ή όπως έλεγε πάντα ο σοφός πατέρας μου σε διάφορους εκτρωφείς αγωνιστικών περιστεριών: <<Αν καθίσετε στη μοτοσικλέτα σας με βρεγμένα ρούχα και οδηγείτε στο κρύο για μισή ώρα, τότε έχετε μεγάλη πιθανότητα αύριο να έχετε κρυολόγημα ή γρίπη>> Και έτσι είναι ακριβώς: Ο ιός υπάρχει παντού και περιμένει την κατάλληλη ευκαιρεία για να ενεργοποιηθεί.
Ορνίθωση
Η ορνιθωση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη μείωση των επιδόσεων στα περιστέρια μας. Το έγραψα πριν από 40 χρόνια και η άποψή μου είναι ακόμα η ίδια απο τότε. Οι αιτίες είναι κυρίως βακτηριακές και επομένως είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν. Εαν ήταν πρόβλημα κάποιου ιού, τότε δεν θα μπορούσαμε να το αντιμετωπισουμε εύκολα όπως καταλαβαίνετε. Επομένως οι ιοί του έρπητα δεν παίζουν κανένα ρόλο στις επιδώσεις. Απλώς το λέω αυτό για λόγους σαφήνειας γιατί πολλοί άνθρωποι φαίνονται μπερδεμένοι. Όχι, η κύρια αιτία είναι μια μόλυνση από χλαμύδια, ή παράγοντες όπως βακτήρια Mycoplasma Haemophilus, Staphylococcus και πάντα E.coli βακτήρια, και μερικές φορές ακόμα και Tricho .