Συμβουλές του Dr De Weerd για εμβολιασμό

Συμβουλές του Dr De Weerd για εμβολιασμό

Συνδυαστικό εμβόλιο RP

Το τελευταίο νέο εμβόλιο που κυκλοφορεί στην αγορά εδώ και μερικά χρόνια είναι ο συνδυασμός εμβολίου RP, το οποίο αντιπροσωπεύει τις δύο ιογενείς ασθένειες Rota και Paramyxo.Κατόπιν αιτήματος του IVPA , που είναι η Διεθνής Ένωση Κτηνιάτρων Περιστεριών, στο οποίο είμαι επίσης μέλος, είναι ένας αριθμός επιλεγμένων κτηνιάτρων περιστεριών, που ζήτησαν να μοιραστούν μεταξύ τους τις εμπειρίες τους για αυτά τα νέα εμβόλια. Εν τω μεταξύ, αγαπητοί αναγνώστες, έχετε ακούσει από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης πώς λειτουργεί η ανάπτυξη και ο έλεγχος εμβολίων κατά των ιών, για την περίπτωση του coronavirus COVID-19. Γνωρίζουμε τώρα ότι βρισκόμαστε στη φάση δοκιμών για έναν αριθμό πιθανών εμβολίων, τη λεγόμενη φάση 3, στην οποία δοκιμάζονται πολλοί εθελοντές. Τα εμβόλια κατά του COVID-19 θα είναι διαθέσιμα στις αρχές του 2021 όπως λένε στις ειδήσεις. Το βασικό ερώτημα είναι φυσικά, κατά πόσο αποτελεσματικά είναι αυτά τα εμβόλια και πόσο ασφαλή είναι για τους αποδέκτες τους.

Φυσικά, οι ίδιες ερωτήσεις ισχύουν και για τα εμβόλια περιστεριών και για αυτό ακριβώς θέλω να σας μιλήσω και θα εξετάσω τα διάφορα εμβόλια. bold text Πρώτον, τα εμβόλια κατά του Paramyxo (PPMV-1, που σημαίνει Pigeon Paramyxovirus τύπου 1). Από το 1982, όταν είδαμε για πρώτη φορά τη νόσο του Paramyxo στις κάτω χώρες, έπρεπε να δουλέψουμε με εμβόλια πτηνών κατά του NCD (ασθένεια Newcastle ή ψευδοπαυσία, επίσης ένας ιός Paramyxo τύπου 1). Αυτά ήταν λευκά ενέσιμα εμβόλια , «φτιαγμένα» από τον ιό που σκοτώθηκε με βάση το ορυκτέλαιο για να βλάψουν τον ιστό έτσι ώστε το εμβόλιο να έχει καλύτερη απόδοση. Να εισχωρήσει κάτω από το δέρμα (υποδορίως). Κανονικά, το εμβόλιο εγχέεται στο λαιμό κάτω από το δέρμα με τη βελόνα στραμμένη προς τα πίσω.

Εμβόλιο La Sota

Υπήρχε επίσης ένα εμβόλιο μέσω του πόσιμου νερού, το λεγόμενο εμβόλιο La Sota για τα πουλερικά , εύκολο στη χορήγηση, αλλά το αποτέλεσμα ήταν σύντομο και η ανοσία ήταν χαμηλή. Δεν εντοπίστηκαν αντισώματα στο αίμα, με μια ωραία ορομετατροπή. Θεωρείται τοπική ίαση ιστών και είναι καλύτερα να ενσταλάξετε αυτό το εμβόλιο στα μάτια και τη μύτη, αλλά συνιστούμε αυτή τη μέθοδο μόνο για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και σε περιστερια αναπαραγωγής με μικρά, επειδή η ανοσία είναι πολύ χαμηλή και διαρκεί πολύ σύντομη. Στα εμβόλια περιστεριών PMV, υπάρχουν τα εμβόλια ανοσοενισχυτικού λευκού ελαίου και τα υδατικά εμβόλια με διαφορετική βάση. Αυτά τα υδατικά εμβόλια σχεδόν παράγουν οζίδια εμβολιασμού .Τα εμβόλια ανοσοενισχυτικού ελαίου παράγουν σε μικρό ποσοστό των εμβολιασμένων περιστεριών που μπορείτε να καταλάβετε μόνο εάν είστε πολύ εκπαιδευμένοι. Όσον αφορά τη λειτουργία, διαφέρουν. Μέχρι στιγμής αυτά τα γνωστά στοιχεια.

Εμβόλια Adeno

Στη συνέχεια, οι συνάδελφοι χρησιμοποίησαν εμβόλια Adeno για κοτόπουλα με τη σκέψη και ελπίδα πως αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει στο «σύνδρομο Adeno-coli» σε νεαρά περιστέρια, που συχνά αναφέρονται επίσης ως Adeno (B) και Coli (NL). Αυτό το εμβόλιο για τα κοτόπουλα ονομάζεται εμβόλιο EDS που σημαίνει σύνδρομο διακοπής αυγών που προκαλείται από αδενοϊό, αλλά διαφορετικού τύπου και επομένως δεν λειτουργεί απολύτως στα περιστέρια.

Εμβόλια Circovirus

Έπειτα, υπάρχουν συνάδελφοι που προωθούν εμβόλια Circovirus , αλλά είμαι πεπεισμένος ότι αυτά δεν λειτουργούν . Αυτό είναι ένα εμβόλιο των χοίρων και είναι επίσης εντελώς διαφορετικός ιός από τον Circovirus των περιστεριών, και πολλά νεαρά περιστέρια έχουν μεταλάζουσα μόλυνση των Circoviruses (Bursa Fabricius), και η ανάπτυξη ενός εμβολίου περιστεριών ξεχωριστά δεν ειναι χρήσιμη. Υποψιάζομαι ότι τα εμβόλια Circovirus που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά είναι απλά φιαλίδια γεμάτα με εμβόλιο των χοίρων.

Εμβόλιο PHA

Στη συνέχεια, τα τελευταία χρόνια είχαν κυκλοφορήσει στην αγορά τα συνδυαστικά εμβόλια κατά των Paramyxo και Herpes αλλα σταμάτησαν πλέων γιατι η ίδια εταιρεία (παραγωγός) έχει βγάλει ένα τριπλό συνδυαστικό εμβόλιο που ονομάζεται Paramyxo, Herpes, Adeno ή για συντομία PHA .

Πάντα μελετούσα εμβόλια για δω την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους όσον αφορά τον Έρπη και τον Adeno και παλά απο αυτα δεν ηταν αξιόπιστα. Αλλά αυτό που ζω τώρα στο 2020 με το εμβόλιο PHA είναι δραματικό . Ναι, μπορώ να πω οτι βοηθάει εναντίον του P (Paramyxo) αλλά δεν βοηθάει καθόλου εναντίον του Adeno και του Herpes. Τίποτα, μηδέν, niente! Αλλά αυτό που είναι πολύ χειρότερο είναι ότι ορισμένα περιστέρια κόλλησαν τον θανατηφόρο έρπητα μετά από αυτόν τον εμβολιασμό. Αυτό το αντιμετώπισαν ανε σώρος από κορυφαίους Βέλγους εκτροφείς, όπου δεκάδες νέα περιστέρια περίπου έξι εβδομάδων πέθαναν μεσα σε 5 μέρες με συμπτώματα όπως κίτρινο δέρμα στο στόμα και κρούστα και στα δύο μάτια. Η διάγνωση επιβεβαιώθηκε με τη μέθοδο PCR σε ένα κορυφαίο εργαστήριο στο Βέλγιο. Ποτέ άλλες χρονιές δεν είχα δει τόσες πολλές περιπτώσεις αυτού του έρπητα όσες είδα φέτος. Για λόγους ευκολίας, αποκαλώ πλέων αυτήν την κλινική εικόνα (μόνο σε νεαρά περιστέρια) Έρπης 2.

Νεαρά περιστέρια με κλασικά συμπτώματα έρπητα (έρπης 2)

Μίλησα με τον συνάδελφό μου καθηγητή Ab Osterhaus για τον ιό του έρπητα γενικότερα αλλα και ειδικά για τα περιστέρια. Δεν είχε δει ποτέ ούτε ένα εμβόλιο κατά αυτού. Μάλλον επειδή πολλά περιστέρια είναι απλά ένας λανθάνων φορέας αυτής της ασθένειας χωρίς κανένα πρόβλημα ή σύμπτωμα.

Εμβόλιο σαλμονέλας

Την άνοιξη βρισκόμασταν πάλι αντιμέτωποι με τις συνέπειες ενός εμβολίου σαλμονέλας με βάση το λάδι (λευκό) από τη Σλοβακία. Με αυτό το εμβόλιο ήταν αξιοσημείωτο πόσα περιστέρια ανέπτυξαν οζίδια εμβολιασμού (κοκκώματα) 1 εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό τους. Τρεις μήνες αργότερα είχαν κάπως μικραίνει, αλλά εξακολουθούσες να τις αισθάνεσαι. Μερικά από αυτά τα κοκκιώματα έφυγαν από το σώμα μετά από μήνες. Έχουμε δοκιμάσει επίσης αυτό το εμβόλιο σε μεγαλύτερα πειραματικά περιστέρια και βρήκαμε τα ίδια οζίδια εμβολιασμού σε μεγάλο ποσοστό περιστεριών (πάνω από 50%). Η πίεση στα ζωτικά νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία στο λαιμό λόγω αυτών των κοκκιωμάτων θα σας κάνει να χάσετε περιστέρια πιο εύκολα. Όσο περισσότερο εμβολιάζετε με λευκό εμβόλιο επικουρικό του πετρελαίου , τοσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα αντιδράσεων. Μερικά περιστέρια φαίνεται να είναι ακόμα και αλλεργικά σε αυτό.

Συνδυαστικό εμβόλιο RP (Rota / Paramyxo)

Τέλος, ορισμένες προκαταρκτικές πρακτικές εμπειρίες με το τελευταίο συνδυασμό εμβολίου που ονομάζεται RP (Rota / Paramyxo) . Σύμφωνα με τους Γερμανούς ερευνητές, ο Ροταϊός είναι η αιτία της «κλασικής νόσου των νεαρών περιστεριών», γνωστής ως «σύνδρομο αδενοκόλης» ή διεθνές σύνδρομο YPDS Young Pigeons Disease.

Επίσης, αυτός ο Ροταϊός κυκλοφορεί στον πληθυσμό των περιστεριών μας για περισσότερα από 40 χρόνια. Έχουμε δει αυτό το σύνδρομο να αλλάζει κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των 40 ετών και είναι συνήθως εύκολο να θεραπευτεί με τα σωστά αντιβιοτικά , πράγμα που σημαίνει ότι το συστατικό του ιού δεν είναι τόσο σημαντικό.

Πάντοτε είχα την άποψη ότι το E.coli είναι το κυρίως πρόβλημα στην περίπτωση του κλασικού «συνδρόμου Adeno-coli». Στο γερμανικό «Verbandsklinik» αυτή η κλινική εικόνα ονομαζόταν αρχικά «Mooskrankheit», που κυριολεκτικά σημαίνει βρύα (νόσος του εντέρου). Αργότερα οι συνάδελφοί του στη Γερμανία το ονόμασαν «Faktorenkrankheit», δηλαδή το σύνδρομο των διαφόρων παραγόντων, όπως οι Tricho, Hexamiten, Circoviruses, οι οποίοι θα οδηγούσαν σε ένα ξέσπασμα της νόσου. Γνωρίζουμε ότι το άγχος είναι μια σημαντική «αιτία» αυτής της ασθένειας, και αυτό το γνωρίζουμε τα τελευταία 40 χρόνια.

Τα τελευταία χρόνια , ιδιαίτερα στη Γερμανία και το Βέλγιο, σημειώθηκαν σοβαρότερα περιστατικά «αδενοκόλης» με οξύτατους θανάτους. Ο καλός μου φίλος και συνάδελφος Colin Walker περιέγραψε για πρώτη φορά αυτά τα προβλήματα στην επαρχία Βικτώρια της Αυστραλίας το 2016. Πρώτα κυρίως με παλιά περιστέρια και αργότερα με νεαρά περιστέρια. Μου ζήτησαν συμβουλές το 2017 διάφοροι ενδιαφερόμενοι εκτροφείς κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής ραδιοφωνικής μετάδοσης μέσω ενός είδους wereldomroep από την Αυστραλία.

Δοκιμή εμβολίου RP

Φέτος (2020) έχουμε δημιουργήσει μερικές μεγάλες δοκιμές με εκατοντάδες περιστέρια σε 4 μεγάλους περιστερώνες. Όλα τα περιστέρια με ζυγό αριθμό χάντρων, εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο RP και ολα τα περιστέρια με μονό αριθμό εμβολιάστικαν μόνο με ένα υδατικό εμβόλιο PMV (δηλαδή χωρίς συστατικό Rota). Σε ορισμένες περιπτώσεις τα περιστέρια που εμβολιάστηκαν κατά της Rota εξακολουθούσαν να έχουν YPDS (η Rota βρέθηκε στο προαναφερθέν εργαστήριο στο Βέλγιο μέσω της μεθόδου PCR), αλλά γενικά τα συμπτώματα ήταν πιο ήπια και υπήρχε λιγότερη θνησιμότητα . Αρκετοί συνάδελφοι αναφέρουν επίσης ότι έχουν μια καλή εντύπωση για αυτό και ότι είναι ένα ενθαρρυντικό γεγονός. Είμαι περίεργος αν η γνώμη τους βασίζεται σε διεξοδική έρευνα με εκατοντάδες περιστέρια όπως κανουμε πάντα και θα ξαναγίνει το επόμενο έτος ή με βάση μια πρώτη εντύπωση. Μέσα στον επόμενο χρόνο θα έχουμε περισσότερα δεδομένα σχετικά με τα αποτελέσματα του εμβολιασμού RP.

Σε κάθε περίπτωση, ελπίζω ότι η υψηλή θνησιμότητα των αγωνιστικών περιστεριών κατά τη διάρκεια των φθινοπωρινών αγώνων στη Γερμανία, μπορεί να αποφευχθεί εμβολιάζοντας αυτά τα περιστέρια λίγες εβδομάδες πριν από τους αγώνες. Σε κάθε περίπτωση, θα ενημερώσω τους γερμανούς πελάτες μου για αυτήν τη δυνατότητα και θα αξιολογήσω προσεκτικά τα αποτελέσματα.

Συνοπτικά το δικό μου πρόγραμμα εμβολιασμού είναι αυτό:

  • Τα νεαρά περιστέρια στις 5 έως 6 εβδομάδες εμβολιάζονται κατά του Paramyxo, κατά προτίμηση με ένα υδατικό εμβόλιο, και επαναλάβετε μετά από περίπου 6 εβδομάδες με το συνδυασμό εμβολίου RP (Rota / PMV).
  • Εάν είναι απαραίτητο, επαναλάβετε μετά από περίπου 1 μήνα με RP (το Rota είναι πιο σημαντικό από το στοιχείο PVM).
  • Εμβολιασμός κατά της ευλογιάς / διφθερίτιδας στις 10 εβδομάδες. Γι 'αυτό και δεν θα εμβολιασετε κατά του έρπητα, Circo και αδενοϊό !!! Δεν εμβολιάζουμε ούτε για το Paratyphus. Δεν έχω δει ποτέ αποτέλεσμα από αυτόν τον εμβολιασμό. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει επιστημονική έρευνα που να αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού Paratyphus. Παρ 'όλα αυτά, πάντα ψάχνω να βρώ καλά (ασφαλή και αποτελεσματικά) εμβόλια Paratyphus!

Παλαιά περιστέρια: Ο ετήσιος εμβολιασμός κατά PMV και Pokken / διφθερίτιδας.

Προφανώς και δεν είμαι κατά του εμβολιασμού, αλλα είμαι ακόμα ένας μεγάλος οπαδός τον εμβολίων. Απλά, τα εμβόλια θα πρέπει τουλάχιστον να έχουν τεσταριστεί λίγο και να μην προκαλούν καμία δυσάρεστη αντιδραση!!!