Ταίριασμα ζευγαριών
Είναι πολλά αυτά που κοιτάμε για να διαλέξουμε και να ταιριάξουμε τα περιστέρια αναπαραγωγής που θα μας δώσουν την επόμενη γενιά στον περιστερώνα μας!
Τα βασικά σημεία που πρέπει να κοιτάμε είναι 3, και θα τα παραθέσω παρακάτω, με βάση το πόσο σημαντικό είναι το κάθε ένα από αυτά.
- Αποτελέσματα
- Ανατομικά χαρακτηριστικά
- Γενεαλογικό πιστοποιητικό (Pedigree)
Ας τα πάρουμε όμως ένα-ένα με τη σειρά...
Αποτελέσματα:
Το πρώτο πράγμα που κοιτάμε σε ένα περιστέρι για να το βάλουμε στην ομάδα αναπαραγωγής μας, είναι να έχει κάνει κάποια καλά αποτελέσματα. Μπορεί να έχει κάνει ας πούμε 3-4 πρώτες θέσεις στην ομοσπονδία, σε μία χρονιά και να είναι στους περισσότερους αγώνες μέσα στο 5% των πρώτων πουλιών, με αποτέλεσμα να το βάλουμε κατευθείαν στην ομάδα αναπαραγωγής μας. Ή μπορεί να κάνει 1 καλή θέση τον πρώτο χρόνο, 2 καλές θέσεις τον δεύτερο και άλλες 2 καλές θέσεις τον τρίτο χρόνο και μετά να το βάλουμε στις μάνες μας. Με όποιον από τους δύο τρόπους κι αν μας δείξει την αξία του, θα είναι ευπρόσδεκτο στην ομάδα αναπαραγωγής μας. Εγώ προσωπικά όταν δω ένα περιστέρι να κάνει πολύ καλά αποτελέσματα και να έχει όλα τα προσόντα, δεν το αφήνω να πετάξει για 3-4 χρόνια, διότι υπάρχει μεγάλο ρίσκο να χαθεί για διάφορους λόγους, οπότε μπορεί να μπει και από τον πρώτο χρόνο για αναπαραγωγή. Ξέρω εκτροφείς που είχαν κάποιο φανταστικό πουλί, το οποίο για τρεις συνεχόμενες χρόνιες έκανε τρομερά αποτελέσματα και το πέταξε και τέταρτη χρονιά, με αποτέλεσμα να χαθεί και να μην έχει αφήσει ούτε καν απογόνους, γιατί όταν πετούσε ήταν "χήρος". Όλα είναι γούστα του κάθε εκτροφέα και όλα είναι δεκτά, εκτός από το να βάλεις κάποιο περιστέρι στις μάνες, χωρίς να έχει καλά αποτελέσματα.
Ανατομικά χαρακτηριστικά:
Αφού έχεις διαλέξει την ομάδα αναπαραγωγής σου, βάσει αποτελεσμάτων, ξεκινάει η διαδικασία ταιριάσματος των περιστεριών μεταξύ τους σε ζευγάρια. Θέλω να πω εξ αρχής, πως πιστεύω ότι τα καλύτερα ζευγάρια πετυχαίνουν όταν τα περιστέρια διαλέξουν από μόνα τους τον σύντροφό που θέλουν να ζευγαρώσουν. Αν κάποιος αποφασίσει να ακολουθήσει αυτό το σύστημα, τότε απλά αφήστε τα καλύτερα περιστέρια σας σε ένα δωμάτιο, και τα υπόλοιπα θα τα κάνουν μόνα τους!!!
Πάμε όμως να αναλύσουμε την περίπτωση, που εμείς θα επιλέξουμε τα ζευγάρια στον περιστερώνα μας. Ένας έμπειρος εκτροφέας μπορεί να δει δύο πουλιά που κάθονται επάνω στη στέγη και να καταλάβει αν ταιριάζουν, γιατί μπορεί να δει πράγματα που χωρίς εμπειρία δεν φαίνονται. Ένας σχετικά νέος εκτροφέας όμως, πρέπει να κοιτάει κάποια εμφανή σημάδια τα οποία είναι τα παρακάτω:
Αντιθέσεις σε όλα:
Όσο περισσότερες Αντιθέσεις έχει ένα ζευγάρι τόσο το καλύτερο. Βάζουμε μαζί ένα κοντό και στενό φτερό, με ένα φαρδύ και μακρύ Ένα με βαθιά καρίνα και ένα με πιο μικρή καρίνα Ένα καλό χαρακτηριστικό, είναι όταν το μάτι βρίσκεται ψηλά σε σχέση με το κεφάλι Επίσης, βάζουμε μικρόσωμα πουλιά μαζί με μεγαλόσωμα Πουλιά ανοιχτόχρωμα μαζί με κάποια πιο σκούρα ή πετρωτά. Συνήθως, πολλοί εκτροφείς δεν βάζουν δύο παρδαλά η ασπρουλιάρικα περιστέρια μαζί, γιατί "μαλακώνουν". Ένα μυστικό που δεν θα το ακούσετε να το λένε εύκολα, είναι πώς βλέπουμε κάτω από τη μασχάλη του περιστεριού και επιλέγουμε να ταιριάξουμε, ένα περιστέρι με γκρι χρώμα μασχάλης, μαζί με ένα που έχει λευκό χρώμα μασχάλης. Ανεξάρτητα με το χρωματισμό των πουλιών, η μασχάλη είναι ή γκρι ή άσπρη ή μαύρη.
Μύες:
Οι μύες πρέπει να είναι μακρουλοί και μαλακοί σε όλα τα καλά περιστέρια. Οι μύες επίσης, πρέπει να είναι ποιοτική και όσο τους πιέζεις να μαλακώνουν σαν πλαστελίνη. Αν ένα περιστέρι έχει πολύ σκληρούς ή πολύ λεπτούς μύες, δεν κάνει ούτε για πίστες ούτε για γεννήτορας. Επίσης μεγαλο ρολο παίζουν οι μύες του στήθους και το περιστέρι πρεπει να είναιφαρδύ και ανοιχτό μποστά αλλα οσο γλιστράς το χέρι σου προς τα πισω πρειπε να στενεύει αρκετα.
Ουρά:
Η ουρά πρέπει να είναι δυνατή στην πλάτη (σαμάρι) και να μην ανοίγει σαν βεντάλια όταν κρατάς το περιστέρι στα χέρια. Επίσης, κάτι που έχω ακούσει από Γερμανούς εκτροφείς, είναι πως το κεντρικό πούπουλο της ουράς, είναι από τη μία πλευρά φαρδύτερο, είτε από τη δεξιά είτε από την αριστερή, εμείς προσπαθούμε να βάλουμε λοιπόν, ένα δεξιόφαρδο με ένα αριστερόφαρδο περιστέρι σε ζευγάρι.
Απόσταση:
Καλό είναι να βάζουμε ενα περιστέρι με αποτελέσματα σε κοντινές πίστες, με ένα περιστέρι με αποτελέσματα σε μακρινές πίστες, αλλά πρέπει να προσέχουμε να μην βάζουμε ποτέ μαζί δύο μακρινά περιστέρια, γιατί μετά από 2-3 γενιές, θα καταλήξουμε να έχουμε πολύ αργά περιστέρια σε όλες τις πίστες... Συνήθως προσπαθούμε να βάζουμε ένα κοντινό περιστέρι με ένα μακρινό, όπως είπαμε παραπάνω, για να έχουμε και ταχύτητα και αντοχή στα μικρά που θα βγάλουμε. Επίσης μπορούμε να βάλουμε δύο περιστέρια κοντινών αποστάσεων για να αναπαράγουμε γρήγορα περιστέρια, αλλά για πίστες μόνο μέχρι 350-400 χιλιομέτρων.
Μάτια:
Η θεωρία των ματιών έχει άμεση σχέση με το ζευγάρωμα, αλλά είναι ένα από τα πιο δύσκολα κομμάτια, οπότε οι εκτροφείς χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία, μπορούν να κοιτάνε απλά τον χρωματισμό και να βάζουν στα ζευγάρια τους ένα ανοιχτόχρωμο μάτι, μαζί με ένα σκουρόχρωμο ώστε να πετύχουν κάποιο μέρος των αντιθέσεων που χρειαζόμαστε.
Νύχια δάκρυα:
Πολλοί εκτροφείς επίσης, λένε για τα άσπρα νύχια και τα άσπρα σημαδάκια στο μάτι που μοιάζουν με δάκρυ. Εγώ προσωπικά έχω δει πολλά περιστέρια με αυτά τα χαρακτηριστικά να είναι εκπληκτικοί γεννήτορες, όμως συχνά συναντώ και το αντίθετο.
Pedigree:
Θα συνιστούσα μεγάλη προσοχή στα γεωλογικά πιστοποιητικά (pedigree) διότι επί πολλά χρόνια έχουμε ακούσει και έχουμε δει, διάφορα "γαλαζοαίματα" περιστέρια χωρίς κανένα αποτέλεσμα σε πίστες. Τα πιστοποιητικά γενεαλογίας (Pedigree) αν είναι αληθινά, μας βοηθάνε για να δούμε τα αποτελέσματα των γονέων και των παππούδων σε κάποια μικρά πουλιά που θέλουμε να αγοράσουμε. Tις ράτσες, σας συνιστώ να την κοιτάξετε την επόμενη μέρα, απλά για την ενημέρωσή σας.
Αιμομιξία:
Η αιμομιξία είναι ένα πολύ δύσκολο κομμάτι για τους νέους εκτροφείς και για να καταφέρεις να δουλέψεις αιμομιξία, πρέπει να αναπαράγεις και να τεστάρεις μεγάλο αριθμό περιστεριών από κάθε ζευγάρι, ώστε να βάλεις στο σύστημα αιμομιξίας τα καλύτερα περιστέρια. Ένας εκτροφέας που δεν έχει εμπειρία στην γενετική των περιστεριών, μπορεί χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα της αιμομιξίας, να κάνει λάθη που θα του κοστίσουν πολύ ακριβά. Όλα τα καλά πουλιά για πίστες αγώνων, προέρχονται συνήθως από διασταύρωση δύο διαφορετικών οικογενειών και όχι από αιμομιξία.
Αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που κοιτάω εγώ στο ζευγάρωμα! Ξαναλέω όμως, ο κάθε εκτροφέας βλέπει τα χαρακτηριστικά με διαφορετικό μάτι, ανάλογα με την εμπειρία που διαθέτει. Κάποιος πολύ έμπειρος εκτροφέας, διαισθάνεται ένα καλό περιστέρι από μακριά! Εδώ στην Δανία όπου μένω για αρκετά χρόνια, θαυμάζω τους πολύ παλιούς εκτροφείς, που είναι συνέχεια με ένα χαρτί και ένα μολύβι στο χέρι και ότι σου λένε έχει βγει από μελέτη πολλών χρόνων!!!n